2012-03-18

Om böcker och läsning

Senast lästa: "En gurus död" av Rabi Maharaj. En bok som handlade om hur Rabi växte upp som en hängiven och hyllad hindu och slutade som kristen. Intressant och bra!

Senast köpta bok: "Vad jag pratar om när jag pratar om löpning" av Haruki Murakami.

Senast lånade bok: "Röda rummet" av August Strindberg.

Senast fådda bok: Fådd? Well, jag plockade "Allt är upplyst" av Jonathan Safran Foer ur en bortskänkes-kasse. Den var lite sönderfallen men jag lyckades plocka ihop den, förutom sidorna 12-17 som saknades, så jag fick hoppa dom helt enkelt.

Favoritbokhandel: Barnes & Noble känns som ett självklart svar. Tyvärr finns dem ju inte i Sverige. Men där är allting inspirerande uppställt, dem har en öppen och skön atmosfär, inbyggt café och en "läs hur mycket du vill"-policy. Kan nästan aldrig gå in där utan att handla! True story. I Sverige gillar jag pocket shop. Vill alltid handla något där och dem har så otroligt fina och billiga anteckningsböcker!

The dream!

Favoritbibliotek: Vet inte riktigt om jag har något favorit faktiskt... gillar alla bibliotek fast på olika sätt liksom.

Antal lånekort: Malung, Falun, Linköping, Stockholm och Bollnäs.. så fem.

Använder som bokmärke: Har ett fint bokmärke i metall (som är värdelöst för det kan råka ramla ur) men som har en inristad "50 books to read before you die"-lista. Har nästan läst hälften på listan. Känns bra. Annars blir det kvitton och papper, vad som helst.

Favoritfärg på bok: Ingen särskild. Hatar dock sånnadär pappersomslag och tar av dem direkt.

Favoritmat/snacks vid läsning: tycker det är svårt att äta och läsa samtidigt. Men tutti-frutti är bra och okladdiga.


Favoritdryck vid läsning: En kopp varmt te. Det dumma är när man sjunker för djupt in i läsningen och glömmer teet så det blir kallt.

Favoritställe att läsa på: I sängen, liggande i en soffa eller på tåg.

På den sidan hålls jag i den bok jag läser just nu: Sid 45 i "Allting är upplyst", läste precis ut två böcker så nu ska jag börja på några nya.

Den här boken köper jag till en förälder: SVÅRT. Köper sällan böcker till mina föräldrar. Men jag köpte "Eat. Pray. Love" till Mamma, den gick inte hem.

Den här boken köper jag till min bästa vän: Beror ju helt på vilken vän det är. Men en bok av Haruki Murakami passar nog till de flesta! Annars någon klassiker, till exempel "The catcher in the rye".

Den här boken köper jag till en partner: Köpte "Sagan om Ringen"-trilogin till Max. Han gav upp mitt i "Konungens återkomst". Vet inte om jag kan göra mer för honom faktiskt...Favoritgenre: Svårt att säga. Gillar fantasy, fast nu förtiden läser jag inte så mycket fantasy. Läser nog mest romaner, plain and simple. Gillar även självbiografier och böcker som skildrar öden under andra världskriget.

Favoritformat: Pocket för rese-läsning och inbundet för hemma-läsning.

Författarfavorit: JK Rowling, Haruki Murakami, Selma Lagerlöf, JRR Tolkien, Barbro Lindgren, Astrid Lindgren, AA Milne.. med flera!!

Den tjockaste bok jag läst: Har en bok med hela Sagan om Ringen i en och samma bok. Den är väldigt tjock.

Den tunnaste bok jag läst: Pixie-bok antagligen. Typ "Mannen med äpplet" eller vad heter den? Så himla bra.

Favoritljud när du läser: Musik, prat, eller vindsus.

leather journal handprinted custom for you comp/not all
Favorittidning: Amerikanska Nylon! Jättebra om populärkultur. Läste nyss ut ett ex av tidningen "Skriva", den var riktigt bra.

Prenumererar på: Ingenting alls. Bokus nyhetsbrev typ.. Haha.

Favoritbokblogg: Har ingen speciell. Läser inte bokbloggar, förutom den som jag snodde den här listan från "365 böcker att läsa innan du dör".

Mitt bästa bokminne: Harry Potter-böckerna. Utan tvekan!

Senaste bokfyndet: "Allt är upplyst" ur den där kassen. Gratis ÄR gott.

Senaste impulsköpta bok: Ja det var väl på bokrean. Tänker nog impulsköpa något nytt inom kort!

.
En bra bok att ge bort: Pjaaa.. vet ej.

Bokgenre som jag undviker: Skräckböcker, tråkig facklitteratur, trädgårdsböcker, sportböcker.

Så gör jag med böcker som jag inte vill ha längre: Ger bort dem i present!

Så här håller jag koll på vad jag läst: Har en jättebra läs-dagbok från Pocket shop.

Så här sorterar jag min bokhylla: Huller-om-buller, för dem får ändå inte plats. Hälften av böckerna ligger i travar lite här och var.

Nästa bok jag ska läsa: Peter Pan (igen) och Mordet på Harriet Krohn (Karin Fossum)


Listan från http://365bockerdubordelasa.wordpress.com/

3 kommentarer:

Fredrik P och F sa...

"Mannen med det röda äpplet" av Janne Lööf? Den är ju inte så kort... du köpte en kortare till mig på min tjugoårsdag! "Vi åker till månen". Pixi.

Gillar för övrigt din läderbok med Tolkiencitat, den har liksom gått mig förbi tidigare. Episk dikt! I likhet med ett flertal av Tolkiens poem.

E L I N sa...

Jag äger tyvärr inte den anteckningsboken, den finns på Etsy. Hade så bråttom när jag gjorde inlägget att jag glömde bildlänka! Men fin är den iallafall. :)

365böcker sa...

Åh, vilka härliga svar! Tack för boktipset förresten, ska försöka ta mig igenom Boktjuven nu - men jag tycker att den är lite dryg :/